Author Topic: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?  (Read 381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

swever

https://effectslayouts.blogspot.com/2015/09/angry-beard-iii.html

I think this is the schematic for it: http://guitaristech-schematics.blogspot.ru/2010/11/angry-beard-iii-electric-guitar-effect.html

I've built it on an etched board yesterday and it doesn't work. Maybe you guys can suggest me something before I start tracing and breadboarding it.

I socketed both the ic and the transistor. I used a tl071 and various soviet germanium pnp eg: MP39.

I do get some crackling when I insert or remove the transistor.

My volatges are the following

battery: 8.60
+9: 8.08

ic pin1: 0.00
ic pin2: 6.11
ic pin3: 6.09
ic pin4: 0.00
ic pin5: 6.76
ic pin6: 7.96
ic pin7: 0.00

q1 e: 0.40
q1 b: 0.00 (shouldn't this be 1/2 supply voltage?)
q1 c: 0.40
« Last Edit: December 16, 2017, 12:16:36 PM by swever »

Rob Strand

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #1 on: December 16, 2017, 06:09:10 PM »
Quote
ic pin1: 0.00
ic pin2: 6.11
ic pin3: 6.09
ic pin4: 0.00
ic pin5: 6.76
ic pin6: 7.96

The first thing to fix is your pin 3 voltage. It should be VCC/2.

What's the voltage between the two 20k's?  That should also be VCC/2.
If not check around that part of the ckt.

The mind often distorts without gain.

duck_arse

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #2 on: December 17, 2017, 08:45:03 AM »
it seems to me that the transistor has no DC bias, so the base should be ..... erm ..... pnp, germanium, nope, too confusing for me.
"Here they call me Macgyver I can do everything with nothing" - GiovannyS10

"dags, etc" - Slowpoke101

sorry, I must have pushed the wrong button.

PRR

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #3 on: December 17, 2017, 05:33:16 PM »
> q1 b: 0.00 (shouldn't this be 1/2 supply voltage?)

Should be full supply voltage.

> it seems to me that the transistor has no DC bias

It is not even the right supply polarity for a "transistor amplifier", and the resistor values would make it an awful amplifier.

It's gotta be a diode sound-mangler. Draw-in the diodes explicitly. I suspect the 100K and Emitter do little or nothing. So the B-C junction can be any Ge diode or half-dead Ge transistor.


Rob Strand

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #4 on: December 17, 2017, 07:45:55 PM »
Quote
's gotta be a diode sound-mangler.
Probably, the connection is even the wrong way for a PNP.  Maybe used as diodes.
One site says uses PNP or NPN.

The output cap looks the wrong way around for the PNP case.
The mind often distorts without gain.

Rob Strand

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #5 on: December 17, 2017, 07:59:09 PM »
FYI:  Initially I though this was an old commercial effect but it might actually come from the DIY scene. 

I found this schematic, which as some notes,


It has Jamie Heilman's name on it.   A guy who had a small site with schematics and stuff around 2000.
(Maybe called Leper's Effects.)   The file date I have says 1995!.

However, it looks like a schematic from RG.
« Last Edit: December 17, 2017, 08:07:22 PM by Rob Strand »
The mind often distorts without gain.

swever

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #6 on: December 21, 2017, 02:29:53 PM »
I indeed put a wrong resistor in the 20k/20k divider (one was a 2k). However, it still isn't working yet.
Also, I screwed up the measurements a bit last time, the IC has 8 pins, not 7 :icon_surprised:
Here's a fresh a and correct version:

battery: 8.47
+9:7.90

ic pin1: 0.00
ic pin2: 3.99
ic pin3: 3.62
ic pin4: 0.00
ic pin5: 0.00
ic pin6: 3.96
ic pin7: 8.18
ic pin8: 0.00

q1 e: 0.40
q1 b: 0.00
q1 c: 0.40

Also I noticed that all transistor pins measure as short with continuity meter when it's powered up.  :icon_eek:

reddesert

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #7 on: December 21, 2017, 03:20:55 PM »
FYI:  Initially I though this was an old commercial effect but it might actually come from the DIY scene. 

I found this schematic, which as some notes,


It has Jamie Heilman's name on it.   A guy who had a small site with schematics and stuff around 2000.
(Maybe called Leper's Effects.)   The file date I have says 1995!.

However, it looks like a schematic from RG.

I have a directory where I must have downloaded all of the Leper's Schematics many years ago, and the text index file has a date of 1995 and thanks R.G. for help in drawing them, so your instinct is dead-on. They were  drawn in Xfig. That was probably about the first repository of effect schematics on the www.

Rob Strand

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #8 on: December 21, 2017, 08:07:47 PM »
Quote
I have a directory where I must have downloaded all of the Leper's Schematics many years ago, and the text index file has a date of 1995 and thanks R.G. for help in drawing them, so your instinct is dead-on. They were  drawn in Xfig. That was probably about the first repository of effect schematics on the www.

Interesting, thanks for chasing that up.

Maybe RG can shed some light.
The mind often distorts without gain.

Rob Strand

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #9 on: December 21, 2017, 08:14:50 PM »
Quote
battery: 8.47
+9:7.90

ic pin1: 0.00
ic pin2: 3.99
ic pin3: 3.62
ic pin4: 0.00
ic pin5: 0.00
ic pin6: 3.96
ic pin7: 8.18
ic pin8: 0.00

Have you tried adding the small cap across the 1M feedback resistor?
It could be oscillating.

Pin 7 different from the +9V looks a bit weird.

Quote
q1 e: 0.40
q1 b: 0.00
q1 c: 0.40

Also I noticed that all transistor pins measure as short with continuity meter when it's powered up
Are you using a PNP?
If yes then those measurements do look suspect.
Can you pull it out and check the transistor is OK?

One thing you could do is temporarily remove the transistor and wire the opamp via a cap to the output.
That will at least let you know the opamp is working.
Watch out it might be loud!


« Last Edit: December 21, 2017, 08:32:46 PM by Rob Strand »
The mind often distorts without gain.

swever

Re: Has anyone got this angry beard iii layout from effectslayouts working?
« Reply #10 on: January 02, 2018, 07:29:14 AM »
Takes me forever to debug anything.

Just checked the voltages again. Pin7 and +9 are at the same V.

Here's the transistor I used:


It seems to work very well at after the opamp's output cap.
« Last Edit: January 02, 2018, 08:16:00 AM by swever »