Author Topic: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery  (Read 1445 times)

96ecss

Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« on: December 28, 2006, 09:15:59 AM »
Hi.

 I just built a Mosfet Boost using the layout from Dragonfly's Booster Bar in the Gallery. I didnít have an enclosure for it and I donít have a breadboard yet so I just built it ďhanging gardenĒ style. It was my first build on strip board. In the past, I just bought PCBís from GGG. 
 So I get it all built and it doesnít work. LED comes on, but no sound at all when itís turned on. Bypass sound is fine. I didnít have a 5K pot for the Gain so I just used a 100K that I had removed from another pedal. I thought that might be the problem. I de-soldered it and tried again. Still no sound.
 I figured now would be a good time to build an audio probe. Before I could get started on the audio probe, I took a look at my strip board and noticed the empty transistor socket. I forgot to plug in the BS170. I plugged it in and re-soldered the gain pot and it sounds great.
 I learned a valuable lesson from this. Donít take anything for granted. Always check the simple stuff first.   
 Iíd also like to say a big thank you to Andrew Carrell for posting the layout. 

Dave

petemoore

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #1 on: December 28, 2006, 10:53:41 AM »
I learned a valuable lesson from this. Donít take anything for granted. Always check the simple stuff first.
  Bypass switch wired backwards.
  I/O jacks reversed.
  No Battery or PS.
  Volume pot fully CCW. [I sometimes add an ~8% stop R.
  Stuff like that the DMM or Probe can find quickly.
  Empty socket...lol...hyuck hyuck hyuck...not funny before you see it !
Convention creates following, following creates convention.

Dragonfly

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #2 on: December 28, 2006, 12:11:00 PM »
Hi.

 I just built a Mosfet Boost using the layout from Dragonfly's Booster Bar in the Gallery. I didnít have an enclosure for it and I donít have a breadboard yet so I just built it ďhanging gardenĒ style. It was my first build on strip board. In the past, I just bought PCBís from GGG. 
 So I get it all built and it doesnít work. LED comes on, but no sound at all when itís turned on. Bypass sound is fine. I didnít have a 5K pot for the Gain so I just used a 100K that I had removed from another pedal. I thought that might be the problem. I de-soldered it and tried again. Still no sound.
 I figured now would be a good time to build an audio probe. Before I could get started on the audio probe, I took a look at my strip board and noticed the empty transistor socket. I forgot to plug in the BS170. I plugged it in and re-soldered the gain pot and it sounds great.
 I learned a valuable lesson from this. Donít take anything for granted. Always check the simple stuff first.   
 Iíd also like to say a big thank you to Andrew Carrell for posting the layout. 

Dave


:)


I would dare say EVERY one of us has either done the same thing, or something very similar ! :D

AC

Barcode80

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #3 on: December 28, 2006, 02:24:54 PM »
i can't count on one hand how many times i've done this in the last month  :icon_redface: how about some build pics when you get it boxed!

JonFrum

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #4 on: December 28, 2006, 03:09:44 PM »
I did the same thing in my first build recently. How about the  time an amp build was silent? Eventually, I figured out that the guitar volume pot was turned down.   :icon_redface:

Ben N

  • Awesome!
  • ****
  • Posts: 4309
  • Total likes: 439
  • Ben N. - really! Now Israel, once Baltimore
Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #5 on: December 28, 2006, 03:15:12 PM »
I did the same thing in my first build recently. How about the  time an amp build was silent? Eventually, I figured out that the guitar volume pot was turned down.   :icon_redface:
It's good when the nding is happy.  When an amp I was working on was silent after a rebias, I finally noticed the speaker was unplugged--and the OT was toast. :'(
Ben

96ecss

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #6 on: December 28, 2006, 09:54:55 PM »
i can't count on one hand how many times i've done this in the last month  :icon_redface: how about some build pics when you get it boxed!

I'll try to get some pics of it and my other 2 builds, a Mini Booster and a BSIAB2. Both great pedals. I'm building an ITS8 from GGG tonight.

Dave

madboy

Re: Mosfet Boost From Dragonfly's Gallery
« Reply #7 on: December 29, 2006, 09:14:09 AM »
Hee hee... I was going to start a similar thread today, as I just figured out what was wrong with my prof tweed... I had one little resistor wrong. It was a bit of a "D'oh" moment, but it was great when it worked.
madboy